Verspaning straks in een cleanroom?

2-S Service & Specialties

Verspaning straks in een cleanroom?.

MetaalNieuws – 15 oktober 2019 – editie 19

Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur Henry van Haeff tijdens de Petrofer Innovationstage. Tijdens dit evenement bij de Duitse producent van metaalbewerkingsvloeistoffen in Hildesheim, presenteerde hij de recente ontwikkelingen in de toeleveringsindustrie in Brainport Eindhoven.

De Innovationstage bij Petrofer stonden in het teken van Industrie 4.0 en metaalbewerkingsvloeistoffen. Onder andere ZF Friedrichshafen presenteerde hoe de fabrikant van automatische versnellingsbakken met Petrofer het beheer en de controle van de metaalbewerkingsvloeistoffen vergaand heeft gedigitaliseerd. In de vorm van een app komt deze oplossing binnenkort ook voor andere klanten beschikbaar. Henry van Haeff: “Ook ASML wil tracebility; het wil weten met welke koelsmeermiddelen onderdelen gefreesd zijn en hoe de toestand van het bad toen was.”

2-S directeur Henry van Haeff: “Wij denken dat de verspaning over 5 tot 10 jaar in de cleanroom plaatsvindt, omdat de eisen aan de technische reinheid van de producten steeds hoger komt te liggen.”

Frezen en reinigen in cleanroom

Volgens Van Haeff zijn Industrie 4.0 oplossingen hetgeen waar de toeleveranciers in de Nederlandse hightech industrie op zitten te wachten. Sensortechnologie om baden en de kwaliteit van de vloeistoffen te meten; cloudsystemen om qua analyses de diepte in te gaan. “Wij denken dat de verspaning over 5 tot 10 jaar in de cleanroom plaatsvindt, omdat de eisen aan de technische reinheid van de producten steeds hoger komt te liggen”, aldus Van Haeff in zijn presentatie. Nu al reinigen sommige leveranciers de precisiedelen in een cleanroom, omdat anders de eisen niet gehaald kunnen worden.

Futuretec

Henry van Haeff ging in op de ontwikkelingen bij ASML en hoe kennisdelen in Brainport Eindhoven essentieel is geworden om als supply chain aan de hoge eisen te kunnen voldoen. De samenwerking binnen Futuretec helpt het niveau in de hele sector te verhogen. Petrofer is sinds kort een van de partners in Futuretec, het nieuwe scholingsinitiatief op de BIC campus. Carsten Mühl van Petrofer: “We doen mee aan Futuretec omdat metaalbewerkingsvloeistoffen een sleuteltechnologie vormen. Ook aan onderdelen voor de elektronica-industrie worden hoge eisen aan het oppervlak gesteld. Elektrische auto’s zitten vol met chips. We moeten daaraan werken als koelsmeermiddelenfabrikant.”

Verbaasde reactie en bevestiging

De presentatie over de hoge eisen die ASML stelt en hoe de bedrijven in Brainport Eindhoven hiermee omgaan, wekte bij een aantal Duitse deelnemers verbazing. Bij hen bestaat het beeld dat de complete chipsindustrie een Zuid-Aziatische aangelegenheid is. Nee dus, bevestigde een Duitse leverancier van filterinstallaties. “Wij hebben in Brainport een systeem geleverd dat deeltjes van 3 micron nog moet filteren. Toen we dat niet konden aantonen, bleek de luchtverontreiniging in de werkplaats de oorzaak te zijn.” Om dergelijke reinheidseisen te halen, moet de omgeving waarin er gefilterd wordt extreem schoon zijn. Frezen en reinigen in een cleanroom? Volgens deze deelnemer is dat zeker niet ondenkbaar.

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag