Het Projectteam Verspanen 4.0 start binnenkort met een nieuw onderzoek naar de invloed van gereedschappen en software en in tweede instantie van het koelsmeermiddel op de verschillende materialen bij de verspaning. Het nieuwe onderzoek ‘Strategisch Frezen’ richt zich op het frezen van verschillende materialen..
Dit onderzoek is een vervolg op een in 2017 gepubliceerd onderzoek naar de invloed van koelsmeermiddelen op de verspanende eigenschappen, de gereedschap standtijd en de oppervlaktekwaliteit. In het nieuwe onderzoek ‘Strategisch frezen’ wordt onderzocht welke invloed het koelsmeermiddel Emulcut 160 van Petrofer heeft op het freesgedrag in verschillende materialen. ‘De eerste resultaten worden rond de zomer verwacht’, vertelt Henry van Haeff, technisch directeur van 2-S en drijvende kracht achter het projectteam.
Verspanen 4.0
Het project ‘Strategisch Frezen’ is geïnitieerd door het Projectteam Verspanen 4.0 waarin de volgende bedrijven mee doen: 2-S, Alumeco, CNC Consult, Innovar, Ko-Ar, Machinno (Makino), Metel, Mikrocentrum, Mitutoyo, Petrofer, Seco Tools, Van den Akker Fluidservice en Teclab. Het Projectteam Verspanen 4.0 heeft gezamenlijk de schijf van vijf bedacht: vijf factoren die van invloed zijn op zowel de kwaliteit van frees- als draaidelen en de productiviteit in de verspanende maakindustrie. Deze factoren zijn de machine, gereedschappen, CAM-programma, opspanning én de koelsmeermiddelen.
‘Metaalverwerkende bedrijven kiezen vaak voor één leverancier en één type vloeistof en houden daar aan vast tot dat het niet meer anders kan. Ze investeren in een machine van een half miljoen euro en vergelijken daarvoor elk detail. Maar als het om koelvloeistoffen gaat, is men onnoemlijk voorzichtig en durft men amper te onderzoeken. Beschouw koelsmeermiddelen ook als een investering’, aldus Van Haeff.
Meer informatie over Projectteam Verspanen 4.0 is hier te vinden: Projectteam Verspanen 4.0
REACH
Een spin-off van het Projectteam Verspanen 4.0 is een onderzoek dat 2-S heeft gedaan naar een Petrofer koelsmeermiddel zonder formaldehyde en boorzuur. Vanwege REACH-wetgeving zijn boorzuur en formaldehyde als de vaste componenten in de koelsmeeremulsie gezondheidstechnisch zeer bedenkelijk. Petrofer heeft daarom in plaats hiervan gekozen voor de aminetechnologie met synthetische esters. ‘Deze emulsie heeft onlangs alle reinigingstesten voor de EUV-technologie van ASML doorstaan. Dat betekent dat bijvoorbeeld het probleem met de vervuiling in de machine is opgelost en daarnaast geschikt is voor grade 2. Ook is de standtijd van de gereedschappen verbeterd en de levensduur van het bad toegenomen, terwijl de oppervlaktekwaliteit van de stukken net zo goed is en veroorzaakt zelfs geen vlekken op koper en aluminium legeringen. Het verbruik van de emulsie bleek ook nog eens 10 tot 20 procent lager. Boorzuur heeft namelijk een negatief effect op het verbruik’, aldus Henry van Haeff, technisch directeur van 2-S.