Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap. Metaalnieuws 2020

2-S Service & Specialties

Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap. Metaalnieuws 2020.

Door: Metaalnieuws – 2 maart 2020 (artikel, klik hier)

Het maken van krullen is voor iedere machinefabriek hoofdzaak. Of het nou gaat om een first tier toeleverancier of een kleine verspaner in de garage bij huis. Voor iedereen worden kwaliteitsstandaarden steeds hoger gelegd, waardoor kosten oplopen. Gelukkig zorgen Emulcut koelsmeervloeistoffen voor grote kostenbesparingen bij diverse verspaners in Nederland en België.

De Emulcut-serie is een reeks van watermengbare koelsmeervloeistoffen. In de afgelopen jaren hebben deze producten zich bewezen bij het verspanen van diverse hoogwaardige materialen als aluminium, RVS, koper en titanium. Diverse machinefabrieken hebben significante kostenreducering door vermindering in verbruik, verbeterde standtijden en betere oppervlaktekwaliteit sinds de overstap naar de Emulcut koelsmeervloeistoffen.

Besparing op gereedschappen

Slijtage van gereedschappen is een grote kostenpost. De Emulcut 160 heeft bijzonder goede smerende eigenschappen. Deze zorgen niet alleen voor een betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor minder slijtage aan gereedschappen. “Diepgatboren is een mooi voorbeeld, hierbij is smering essentieel”, aldus Henry van Haeff, eigenaar en directeur van 2-S. “We hebben klanten die hun koelsmeervloeistof moesten verhogen naar minimaal 15%. Sinds de overschakeling naar Emulcut 160 boren ze met 8%. Dat zorgt niet alleen voor verbruiksvermindering, maar zelfs bij die concentratie verbetert de standtijd van de gereedschappen.” Naast diepgatboren zorgt de Emulcut-serie ook voor minder slijtage bij het frezen van titanium of RVS.

Geen vlekken na indroging

In de aerospace industrie, maar nog veel belangrijker in de semi-conductor industrie is vlekvorming uit den boze. Met de introductie van de nieuwe GSA’s door ASML is vlekvorming niet langer toegestaan. Dit zorgt vaak voor problemen wanneer koelvloeistoffen indrogen, bijvoorbeeld bij 24/7 productie met robots. “De robot neemt het onderdeel uit de verspaningsruimte en plaatst deze in het magazijn. Hier staat het werkstuk gedurende de rest van de nacht of het weekend bloot aan de indroging van de koelemulsie”, vertelt Wilco Maurik, technisch adviseur bij 2-S. De vlekvorming is vervolgens direct waar te nemen op het oppervlak of pas zichtbaar na het anodiseren.

30% minder

De overstap naar een nieuwe koelemulsie brengt kosten met zich mee als machines reinigen en stilstand. Echter, in geval van succes kan dit veel geld opleveren. 30% besparing op het verbruik van koelemulsie is een veel gehoord getal in combinatie met de Emulcut-serie. “Het bijvulpercentage is een mooie indicatie voor het verbruik”, zegt Paul Meijerink, technisch adviseur bij 2-S. Waar klanten voorheen bijvulden met 2 à 3 procent gebeurt dit nu met 0,5 à 1%. Reken maar uit hoeveel je dan zelf bespaart. Bij een klant in de regio Eindhoven is een besparing gerealiseerd van meer dan €10.000!”

TechniShow

Ook bij de editie van 2020 is 2-S Service & Specialties aanwezig op de TechniShow (hal 8, stand C074). De focus ligt dit jaar op huidvriendelijk & vlekvrij verspanen en technische ondersteuning van de klant.

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag