Boorzuur houdende producten vervangen

2-S Service & Specialties

Boorzuur houdende producten vervangen

Boorzuur is een kristallijn poeder dat bestaat uit een verbinding tussen boor, zuurstof en waterstof (H3BO3). De stof is gevaarlijk voor de mens en kan bij inname van hoge dosering resulteren in een afname van de mannelijke vruchtbaarheid.

 

In watermengbare metaalbewerkingsvloeistoffen wordt de stof veelal gebruikt om de biostabiliteit te verbeteren. Momenteel geldt een classificatielimiet van 5,5%. Dit betekent dat metaalbewerkingsvloeistoffen maximaal 5,5% boorzuur mogen bevatten zonder dat deze als ‘gevaarlijk’ wordt gezien.

Limiet van 5,5 naar 0,3%

Per 17-12-2022 zal de EU de classificatielimiet voor boorzuur verlagen van 5,5% naar 0,3%. Dit betekent dat producten welke meer dan 0,3% boorzuur bevatten als gevaarlijk voor de gezondheid worden geclassificeerd. Vanaf deze datum is het verplicht om op de verpakking het GHS-08 etiket te plaatsen.

Strengere regels op de werkvloer

Gebruikers in de EU moeten strengere wettelijke operationele specificaties in het bedrijf implementeren als er een metaalbewerkingsvloeistof wordt gebruikt die meer dan 0,3% boorzuur bevat. Deze bedrijven moeten minimaal de volgende acties uitvoeren:

  • Risicoanalyse uitvoeren
  • Gebruiksaanwijzingen actualiseren
  • Medewerkers opleiden
  • Technische beschermingsmaatregelen treffen

In de meeste gevallen is het dus eenvoudiger, veiliger en kostenefficiënter om boorzuurvrije metaalbewerkingsvloeistof te implementeren. Twijfelt u of uw metaalbewerkingsvloeistof vrij is van boorzuur? Laat u dan geheel vrijblijvende adviseren door een van onze experts. Neem hiervoor contact met ons op.

Boorzuur vrije metaalbewerkingsvloeistoffen

2-S Service & Specialties voorziet de Benelux-markt al jaren lang van boorzuurvrije metaalbewerkingsvloeistoffen uit de Emulcut-serie van Petrofer GmbH. Deze Emulcut-producten zijn geschikt voor diverse toepassingen en markten.

Zie meer

Emulcut 160

De meest gangbare koelemulsie voor de semi-conductor industrie is de Emulcut 160. Deze koelemulsie resulteert in vlekvrije aluminium werkstukken en geeft zeer goede smerende eigenschappen wat resulteert in kostenbesparing op het gebied van gereedschappen. Wilt u meer informatie ontvangen over deze boorzuur- en formaldehydevrije koelemulsie? Neem contact met ons op.

Meer informatie?

2-S Service & Specialties

Breedijk 5D

5705 CJ Helmond

+31 (0)492 590443

info@2-s.eu

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op