Vlekjes na het dampontvetten

2-S Service & Specialties

Vlekjes na het dampontvetten

Een uitdaging waar veel bedrijven tegenwoordig tegenaanlopen is het ontstaan van vlekjes na het dampontvetten van verspaande werkstukken. Ongeacht het materiaal blijven lichte, wit/grijze verkleuringen achter op het onderdeel.

 

Hoe ontstaan deze vlekjes?

Deze vlekjes ontstaan door polaire verontreiniging (achtergebleven mineralen) op het werkstuk uit het voorproces. Denk bijvoorbeeld aan calcium of magnesium uit het verspanend proces.

 

Een dampontvettingsmachine werkt met een oplosmiddel, bijvoorbeeld gemodificeerde alcohol. Een oplosmiddel is non-polair en lost logischerwijs non-polaire verontreiniging zoals oliën en vetten op. Wat een oplosmiddel niet kan oplossen is dus polaire verontreiniging zoals mineralen. Deze blijven dus simpelweg achter na het dampontvetten.

 

Het probleem is dus niet het merk dampontvettingsmachine, het voorproces of het oplosmiddel. Het is dus een combinatie van al deze factoren; het type vervuiling (polair) ten opzichte van de reinigingsmethode en het reinigingsmedium (non-polair).

 

De oplossing?

Zorg er voor dat de werkstukken voor het dampontvetten bevochtigd worden zodat de mineralen in oplossing komen. Dit kan simpelweg door het werkstuk in een bak met water en zeep (polair) te dompelen en deze vervolgens in de reinigingskorf te plaatsen.

 

Na het dampontvetten is het resultaat direct zichtbaar. Geen lichte, wit/grijze vlekjes meer op het oppervlak.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dampontvetten of over het voorkomen van vlekken en verkleuring na het reinigen? 2-S B.V. is gespecialiseerd in productie- en reinigingsprocessen en wordt ondersteund door:

  • Petrofer GmbH: gespecialiseerde leverancier van productievloeistoffen
  • Ecoclean GmbH: wereldwijd leverancier van hoogwaardige reinigingsmachines
  • Richard Geiss GmbH: specialist op het gebied van oplosmiddelen als gemodificeerde alcohol

Neem geheel vrijblijvend per mail contact op via info@2-s.eu of bel naar + 31 492 590 443.

 

Steel parts on production line in engineering factory

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op