Huidklachten verspaning

2-S Service & Specialties

Huidklachten verspaning

Huidklachten in de verspaning zijn een groot probleem. Sinds het bannen van formaldehyde als conserveermiddel in watermengbare koelsmeermiddelen neemt het aantal mensen dat huidirritatie ervaart toe. Dit komt hoofdzakelijk door alternatieve conserveermiddelen in de formulering van koelsmeermiddelen. Zonder deze stoffen is de bio-stabiliteit van de emulsie niet gegarandeerd.

 

Om huidklachten onder controle te hebben is het noodzaak om zo snel mogelijk de achterliggende oorzaak te vinden. Dit is echter niet zo eenvoudig aangezien ieder mens anders is. Het is dus ook zo maar mogelijk dat er verschillende oorzaken zijn bij verschillende operators in een fabriek. Wij raden dan ook aan om zo snel mogelijk de oorzaak per persoon te achterhalen door bij een dermatoloog onderzoek uit te voeren.

 

Bij de dermatoloog wordt een allergietest gedaan om te achterhalen voor welke stof of stoffen de persoon gevoelig is. Meestal voert de dermatoloog een plaktest uit. Hierbij wordt op de rug van de patiënt een x-aantal stoffen aangebracht. Vervolgens wordt na ca. 2 dagen de huid beoordeeld op irritatie. De uitkomst van deze plaktest dient de basis te zijn voor de vervolgstappen die u onderneemt.

 

De voornaamste oorzaken van huidirritatie zijn:

  • Allergieën
  • Groei van micro-organismen
  • Vervuiling

Allergieën

De voornaamste oorzaak van huidklachten zijn allergieën. In veel gevallen betreft het een allergie voor isothiazolinonen. Dit is een veelgebruikt alternatief om de bio-stabiliteit te waarborgen. Echter, naast deze stof zijn er tal van mogelijke allergieën. Denk bijvoorbeeld aan allergie voor chroom of nikkel. Deze stoffen komen veel voor in te verspanen materialen zoals roestvast staal.

Groei van micro-organismen

De groei van bacteriën, schimmels en gisten in de koelemulsie kunnen huidklachten veroorzaken. Wanneer de operator bijvoorbeeld een wondje heeft in zijn hand en daar besmette koelemulsie in komt kan dit irritatie veroorzaken. In ons laboratorium kunnen wij eenvoudig bepalen of uw emulsie besmet is met micro-organismen.

Vervuiling

Vervuiling in de emulsie heeft te allen tijden negatieve effecten in de verspaning. Denk bijvoorbeeld aan vervuiling op werkstukken, maar ook op de huid heeft dit invloed. Ook hierbij geldt dat wanneer een operator een wondje heeft daar dezelfde vervuiling in kan trekken. Vanuit de emulsie definiëren we de volgende vervuiling;

  • Chemische vervuiling
    Vreemde oliën van de geleidingen of hydraulische systemen
  • Mechanische vervuiling
    Drijvende deeltjes en (micro)spanen

 

De emulsie schoon houden is dus een must. Gebruik een skimmer bij veel vreemde olie en zorgt voor een goed filtersysteem om mechanische vervuiling te verwijderen.

Gratis advies

Komt u nou niet uit of wilt u graag vrijblijvend advies? Wij staan u graag te woord voor passend advies. U kunt ons bereiken door te bellen naar +31 492 590443 of stuur een mail naar info@2-s.eu.

Zie meer

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op