Pré-cleaning Al5083 Grade 1 onderdelen bij KMWE

2-S Service & Specialties

Pré-cleaning Al5083 Grade 1 onderdelen bij KMWE

Moleculaire Grade 1 cleanliness zorgt voor extra reinigingsstappen bij KMWE in Eindhoven. In de zoektocht naar het juiste reinigingsmiddel voor tussenreiniging en pré-cleaning is KMWE uitgekomen bij de Feroclean N 405 van 2-S Service & Specialties.

 

KMWE werkt middels ‘high-mix low volume’ en werkt voor vrijwel alle mogelijke high-tech markten. Denk aan de semi-con-, medical- en aerospace industrie. Men is gespecialiseerd in de productie van mono-onderdelen én assembly. Voor deze markten produceert KMWE veel verschillende werkstukken in kleine hoeveelheden geproduceerd.
Het uitgebreide machinepark biedt men de mogelijkheid om een extreem divers gamma aan onderdelen te maken; van groot tot klein en in diverse materialen. De grootste werkstukken hebben een afmeting tot ca. 2 meter en de kleinste om en nabij 3 millimeter.

Het productieproces

Bij de productie van hoogwaardige aluminium werkstukken voor de ASML met de hoogste reinheidseisen (Moleculair Grade 1) wordt tussenreiniging toegepast naast de machine. Direct na de verspaning op diverse GROB G550 CNC-machines worden zeer complexe, middelgrote Al5083 onderdelen gereinigd in kunststof bakken. “Hiermee sluiten we direct vervuiling van de koelemulsie uit en voorkomen we vlekvorming”. Na het wassen spoelt de operator na met demi-water waarna hij de onderdelen droogt. Vervolgens transporteert men de werkstukken naar de meetkamer waar een laatste controle plaatsvindt. Daarna gaan de onderdelen naar Schotland voor de definitieve reiniging en cleanroom verpakking.

Tussenreiniging

Het toepassen van een extra reinigingsstap lost dus tal van problemen op. Het hoofddoel is het voorkomen van vlekvorming door de koelemulsie. Echter, uit diverse testen blijkt dat ook de RGA-waarden sterk verbeterden. De reiniging is eenvoudig en laagdrempelig, maar effectief. Het betreft een foolproof systeem. Alles is in een keer goed gereinigd en voor de operator is het eenvoudig. Allereerst haalt de operator het werkstuk uit de machine en plaatst deze in een kunststof bak met zeep. Vervolgens wordt een nieuw werkstuk in de machine geplaatst en ondertussen doet de zeep zijn werk. Als de CNC-machine weer start kan de operator het reinigingsproces afronden door het werkstuk na te spoelen met demi-water. Hiermee slaat men dus twee vliegen in een klap. Downtime is lager en het onderdeel is schoner.

Voorheen werd er gereinigd met een alcohol doekje. Dit was erg arbeidsintensief. Hierbij was KMWE afhankelijk van de operator en werden bijvoorbeeld tapgaten niet volledig schoon aangezien het handwerk betreft.

Feroclean N 405

KMWE heeft voor het eerst kennis gemaakt met de Feroclean N 405 tijdens het Clean Event van het Mikrocentrum. KMWE was destijds op zoek naar een simpel maar effectieve manier van pre-cleaning aan de machine. Op advies van 2-S Service & Specialties is de Feroclean N 405 in gebruik genomen. Gezien de toenemende vraag van ASML zal KMWE op korte termijn de Feroclean N 405 verder uitrollen in de productie.

Meer weten?

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op