Industrie eist hogere reinheidsgraad

2-S Service & Specialties

Industrie eist hogere reinheidsgraad.

Wat is schoon? Bij 2-S Service & Specialties is het antwoord op die vraag een dagtaak. De specialist in koelsmeermiddelen en reinigingsvloeistoffen is binnen de Benelux de trendsetter als het gaat om industriële reinheid. Het bedrijf voldoet dan ook aan de hoogste standaarden van bijvoorbeeld ASML. “Goede vloeistoffen kunnen kostenbesparend zijn en verbeteren de kwaliteit van het eindproduct.”

Wat is het antwoord op die belangrijke vraag: wat is schoon? De mensen bij ASML hebben zichzelf die vraag ook gesteld. Bij ASML en Carl Zeiss SMT zijn de reinheidseisen immers de hoogste van de wereld. Neem nu een EUV-machine. Daarmee kun je lijntjes printen van 7 nanometer dik (een millimeter is een miljoen nanometer). De techniek met extreem ultraviolet licht werkt met een vacuüm, en met spiegels in plaats van lenzen. Zo’n apparaat moet perfect schoon blijven; het kleinste vuiltje zorgt voor fouten in de chips.

Daarom gebruikt ASML GSA-parameters die het bedrijf zelf heeft opgesteld. Deze Generic Standards of ASML (GSA) staan voor de diverse reinheidsklassen. Vrijwel alle onderdelen voor ASML moeten worden geproduceerd aan de hand van deze klassen. De strengste klasse? Dat is Vacuum Cleanliness Grade 1. Dit betreft de omgevingen waar Paul Meijerink, sales- en productmanager van 2-S Service & Specialties, zich thuis voelt. “In de strengste reinheidsklasse zijn HIO-elementen relevant. HIO-elementen zijn elementen die van invloed zijn bij Hydrogen Induced Outgassing (HIO). De EUV-bundels in de machines van ASML creëren waterstofradicalen uit een waterstofgasomgeving. Dit zorgt voor een reactie met bepaalde materialen en elementen. Door deze reactie ontstaan gassen die schade aanbrengen bij de optische onderdelen uit de machine.”

Recent heeft 2-S Service & Specialties het gehalte HIO-elementen in de Emulcut- en Feroclean-serie laten bepalen. De uitkomsten geven aan dat zowel de Emulcut 160 als Feroclean N 404 uitermate geschikt is voor Grade 1-cleanliness. Het lage gehalte aan HIO-elementen zorgt voor een verlaagd risico in de productie.

Kwaliteit

Het belang van de juiste vloeistoffen wordt al maar groter, weet Meijerink. “Ook een leek ziet wel in dat je schoon moet produceren, maar wat houdt het in? Reinheid wordt in de verspaning steeds belangrijker, de laatste jaren. Het is aan ons om de verspaners uit te leggen wat reinheid inhoudt. Kijk, verspanen kunnen ze heel goed en materialenkennis is er. Van de machine weten ze alles. Maar reiniging is chemie. Dat is een ander vakgebied.”

Rechtsonder op de werktekening van een operator staan natuurlijk wel het materiaal, de dimensies en ‘cleanliness’. Dat is de reinheidseis. Het is te zien, het is begrijpelijk. Maar is het ook echt onderdeel van je proces, vraag Meijerink zich af. “Alle vloeistoffen die je bij ons haalt, zijn conform de eisen. Wat erop staat, zit erin. We garanderen die kwaliteit. Maar elke vloeistof die in gebruik is in een machine verandert. Metaalbewerkingsvloeistoffen voeren warmte en spanen af en smeren het gereedschap. Die warmte en bewerkingen hebben ook een effect op de vloeistoffen. Goede vloeistoffen kunnen kostenbesparend zijn en verbeteren de kwaliteit van het eindproduct.”

Totaalleverancier

2-S Service & Specialties bestaat sinds 2004 en komt voort uit een fusie tussen de specialist in metaalbewerking D.A. Stuart en BIB production, expert op het gebied van industriële reinigers. In 2015 nam 2-S Service de Benelux-tak van Petrofer GmbH over. Dat leidde weer tot nieuwe oplossingen, zoals de Emulcut-koelsmeermiddelen en Feroclean-reinigingsvloeistoffen.

Een van de troeven van 2-S Service & Specialties is het zogenoemde Fluid Service Management (FSM). Dat is een samenwerking tussen klant en leverancier, die verder gaat dan enkel vaten leveren. Hiermee ontzorgt 2-S Service & Specialties de klant, waarbij kostenbesparing en kwaliteitsverbetering centraal staan. Dit betekent onder andere het uitvoeren van periodieke monsteranalyses van CNC-machines, het beheren van voorraad, het opstellen van smeerschema’s en het trainen van personeel.

“Groot voordeel is minder verbruik en hergebruik”, zegt Meijerink. Daarnaast verbetert de productiviteit, omdat er minder uitval is van machines en processen. “De lijnen zijn kort en direct, er is maar één aanspreekpartner. Dankzij ons voorraadbeheer zijn er alleen kosten bij verbruik en is er geen productie-uitval door tekorten. Kortom: het is effectiever produceren.”

2-S Service & Specialties is een totaalleverancier voor de gehele metaalbewerking. Een van de grote voordelen is dat alle producten op elkaar zijn afgestemd. “Wat ons uniek maakt? We hebben het volledige portfolio. Alles in de keten kunnen wij leveren. En onze kracht is dat we bewezen geschikt zijn voor grade 1- en grade 2-productie. Tot slot hebben we een eigen laboratorium. Dus als er een probleem zou zijn, kunnen we het zelf analyseren. Daarnaast kunnen we preventief controleren hoe vloeistoffen zich onderling verhouden. Zodat we bijvoorbeeld al weten dat een van onze klanten de concentratie van zeep moet verhogen omdat hij anders roestvorming krijgt. Want we kunnen namelijk dankzij preventief onderhoud op voorhand al zeggen of een vloeistof versleten of verzadigd is. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.”

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag