Duurste machine maakt rommel zonder kwalitatieve emulsie

2-S Service & Specialties

Duurste machine maakt rommel zonder kwalitatieve emulsie.

De toekomst van verspanen wordt bepaald door een samenspel van digitale cloudoplossingen, automatisering en hoogwaardige machines en toebehoren. 2-S, leverancier van gespecialiseerde bewerkingsvloeistoffen, presenteert tijdens het seminar Verspanen 2019 de rol van een goed vloeistofbeheer.

Op het gebied van hardware is veel verkrijgbaar om het productieproces te automatiseren en te digitaliseren. Wat veel bedrijven echter vergeten is de urgentie van koel- en smeeremulsies bij 24/7 verspanen. “Je kan nog zo’n dure machine kopen en voorzien van alle toeters en bellen om het proces te automatiseren, als de vloeistoffen niet automatisch gecontroleerd en beheerd worden, dan heb je na een weekend onbemand produceren alleen maar afkeur bij de robot liggen. Tijdens het seminar willen we bezoekers duidelijk maken hoe belangrijk emulsie is bij onbemand verspanen”, vertelt Henry van Haeff, directeur van 2-S uit Helmond.

Volgens Van Haeff moeten bedrijven bij onbemand produceren leren om naar het hele plaatje te kijken. Bezuinigen op zaken als emulsies kan funest uitpakken op de kwaliteit van producten. Daarom raadt Van Haeff systemen aan die het emulsieniveau, de emulsiekwaliteit en -concentratie continu monitoren, de data beheren in de cloud en automatisch de emulsie kunnen bijstellen. “Ik vergelijk het altijd met de adaptive cruise control in een auto. Zodra de ruitenvloeistof leeg is, gaat er een seintje naar de adaptive cruise control, die dan automatisch uitgaat. Dat moet in de verspaning ook gebeuren. Is de emulsie niet goed, dan moet het emulsiesysteem het verspaanproces kunnen stopzetten.” 2-S brengt in samenwerking met externe partners systemen op de markt die dit automatische vloeistofbeheer mogelijk kunnen maken. Daarnaast biedt 2-S de bijbehorende vloeistofservice, waaronder de kwaliteitscontrole. Zo worden er monsters afgenomen bij de klant en deze worden door 2-S gecontroleerd in een eigen ISO-laboratorium.

Demonstraties

Tijdens Verspanen 2019 wordt er een verspaandemonstratie gegeven waar de koelsmeermiddelen van 2-S onderdeel van zijn. “We kunnen tijdens het seminar alles laten zien. Hiermee willen we de mensen echt bewust maken van de rol van emulsies in het productieproces en dat de kwaliteit van emulsies afhankelijk is van vele factoren. Zo moeten emulsies worden gescheiden van bijvoorbeeld lekolie en heeft de kwaliteit van het water een grote invloed. We raden altijd aan om geen kraanwater te gebruiken, maar demiwater. En uiteraard laten we zien hoe dit alles automatisch gemonitord en bijgestuurd kan worden. Het resultaat: een proceszekere productie met een constante hoge oppervlaktekwaliteit en nauwkeurigheid van de werkstukken. En niet geheel onbelangrijk: de werkstukken komen schoon, zonder emulsievlekken van de machine.”

Bron: Handelscourant

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag