Stinkende koelemulsie

2-S Service & Specialties

Stinkende koelemulsie

Er zijn veel verschillende oorzaken die niet altijd even makkelijk om te achterhalen. In de basis is de oorzaak van stank in wateroplosbare koelvloeistoffen altijd de groei van een bacterie of het ontstaan van schimmels en/of gisten. Ook wel micro-organismen genoemd. Maar waar kunnen deze vandaan komen?

Water

Het effect van water is niet te onderschatten. Als het goed is, is uw drinkwater vrij van micro-organismen. Echter, verouderde leidingen of een besmette (demi)watertank kunnen een bron voor een stinkende koelemulsie vormen. Wanneer zich door de loop van tijd micro-organismen hebben opgehoopt in uw leidingen of tank vult u uw machine dus bij met geïnfecteerd water. Uw koelemulsie zal dit lang kunnen weerstaan, maar op een gegeven moment is het teveel en gaan er in uw koelemulsie bijvoorbeeld bacteriën groeien.
Het is eenvoudig om te meten of uw water micro-organismen bevat. Neem hiervoor contact met ons op.

Te lage concentratie

Wanneer uw koelemulsie langere tijd een te lage concentratie heeft is het vragen om problemen. De leverancier van uw koelemulsie geeft te allen tijden een minimale adviesconcentratie aan. Deze waarde is te vinden op het productinformatieblad. In de meeste gevallen is de adviesconcentratie boven de 5% bij koelemulsies voor draaien en/of frezen.

Cross-contaminatie

Een vaak onbekende maar veelvoorkomende oorzaak is cross-contaminatie. Er zijn hoofdzakelijk twee vormen van cross-contaminatie.

  1. Van machine naar machine
    Machine 1 of uw zaagbank is besmet met micro-organismen, hierop bewerkt u een onderdeel. Na deze bewerking wordt het onderdeel op een andere machine nabewerkt. De koelemulsie restanten met micro-organismen worden verscheept naar machine 2.
  2. Via de lucht
    Via de lucht verspreiden micro-organismen zich eenvoudig. Dit is te herkennen aan een rotte geur in uw machinefabriek. Via de lucht verspreiden bacteriën en schimmels zich. Dit is niet alleen enorm ongezond, maar ook een oorzaak voor stinkende koelemulsie.

Hergebruik

 

Zie meer

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op