Boorzuur

2-S Service & Specialties

Wat is boorzuur?

Boorzuur H3BO3 is een verbinding van boor, zuurstof en waterstof. Het is een wit kristal poeder dat goed oplosbaar is in organische oplosmiddelen, maar minder goed oplosbaar in water. De oplosbaarheid in water kan verbeterd worden door een sterk zuur toe te voegen zoals citroenzuur of zoutzuur. Boorzuur heeft een smerende werking dankzij de kristalstructuur. Deze bestaan uit laagjes, die ver uit elkaar liggen. Ze kunnen gemakkelijk over elkaar schuiven doordat ze losjes bij elkaar gehouden voorden door de Van der Waalskrachten. Het wordt vaak gebruikt in koelsmeermiddelen.

Boorzuur is een CMR stof.

De afkorting CMR staat voor Carcinogeen (kankerverwekkend), Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen inducerend), Reproductie toxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht). Als een stof in 1 of meerdere van deze eigenschappen valt is het een CMR stof. Boorzuur valt hieronder in een concentratie hoger dan 5,5%. Dit is ook de grens in koelsmeermiddelen. In een hogere concentratie levert boorzuur volgens de REACH een gezondheidsrisico op voor de vrouw en het ongeboren kind.

Het is nog niet verboden in Nederland, maar bijna alle fabrikanten van koelsmeermiddelen hebben al nieuwe producten ontwikkeld waarin ze boorzuur vervangen hebben door een andere stof.

Emulcut-serie.

De Emulcut-serie is een serie van waterverdunbare metaalbewerkingsvloeistoffen voor draaien, frezen, slijpen en andere verspanende bewerkingen. Deze metaalbewerkingsvloeistoffen zijn 100% vrij van CMR stoffen. Het product De Emulcut 160 van Petrofer is hier een goed voorbeeld van. Deze koelsmeervloeistof is speciaal ontwikkeld door de Nederlandse high-tech industrie. Het product wordt gekenmerkt door extreem goede snijeigenschappen, huidvriendelijkheid en perfecte cleanliness van producten na de bewerking.

Heeft u meer vragen over de Emulcut-serie of boorzuur?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de producten uit de Emulcut-serie? Of wilt u onze Emulcut-serie gratis testen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via  +31(0)492590443 of via info@2-s.eu.

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag