De refractometer

2-S Service & Specialties

De refractometer

Wat is een refractometer

Met een refractometer bepaalt men de brekingsindex/lichtbreking van een vloeistof of vaste stof. De brekingsindex wordt gebruikt bij een gehaltebepaling. Het is dus geen concentratiemeter. Maar u kunt middels de brekingsindex wel de concentratie berekenen. Om het percentage olie in uw emulsie te berekenen vermenigvuldigt u de gemeten brekingsindex met de ‘refractometerwaarde’ van uw koelemulsie.

Zie meer

De refractometerwaarde

Deze refractometerwaarde is voor iedere metaalbewerkingsvloeistof anders. Dit is geheel afhankelijk van de samenstelling van het product. Het is dus niet goed of slecht wanneer deze hoog of laag is. Bij het ene product is de waarde 0,8, bij een andere 1,3 en bij weer een andere 1,0. Deze waarde is altijd te vinden op het productinformatieblad dat wordt verstuurd door uw leverancier.


Voorbeeld productinformatieblad met refractometerwaarde 1,3

Uitzondering bij de waarde

In sommige gevallen moet men afwijken van de waarde. Niet omdat de samenstelling van de metaalbewerkingsvloeistof anders is, maar omdat er veel leibaanolie of andere vervuiling in de emulsie is opgelost. Vaak is deze situatie te herkennen aan een opdrijvende laag olie op de emulsie. Wanneer dit het geval is, ziet men vaak een onscherpe lijn op de refractometer. Het is raadzaam om dan een nieuwe meting uit te voeren of een refractometerwaarde van 1,0 aan te houden.

Gerelateerde artikelen

Mocht u vragen hebben over het gebruik van een refractometer of meer informatie willen over Petrofer koelsmeervloeistoffen. Dan vragen wij u contact op te nemen via info@2-s.eu of te bellen met +31 492 590 443.

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op