Formaldehyde

Gevaarlijke stof

Wat is formaldehyde?

Ook wel methanal of spaanplaatgas genoemd, is een kleurloos giftig gas met een prikkelende geur. Het wordt gebruikt in onder andere watergedragen metaal bewerkingsvloeistoffen, MDF en textiel. De stof fungeert als bacteriedodende stof ter conservering van het product om de houdbaarheid te verlengen. Het wordt vaak verkocht als formaline, een oplossing van formaldehyde en water.

Algemene toepassing

Dit gas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als conserveermiddel in cosmetica als ontsmettingsmiddel van installaties en verpakkingen. Maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij simpele drugtests of om de tuintegels schoon te maken. Daarnaast wordt dit giftige gas veel gebruikt in de lijmen en harsen die nodig zijn bij de productie van spaanplaten, houtpanelen en voorgelijmde vloerbedekking.

CMR-stof

Formaldehyde valt onder de CMR-stoffen. Dat wil zeggen dat het een zeer giftige stof is en bewezen carcinogeen (kankerverwekkend). CMR-stoffen zijn stoffen die carcinogeen, mutageen of reproductie-toxisch zijn. Zeer gevaarlijk voor de mens dus. Het kan irritatie aan de ogen, neus en keel, huidirritatie en hoofdpijn geven. Daarnaast kan het ziektes zoals kanker in de neus, luchtpijp en mogelijk leukemie veroorzaken.

Formaldehyde in metaalbewerkingsvloeistoffen

Veel metaalbewerkingsvloeistoffen worden gemengd met water. Daardoor zijn ze gevoelig voor de groei van organisme. Wanneer er schimmels, bacteriën of gisten gaan groeien, is er een kans dat ze de kwaliteit van het product beschadigen en de producten ook gaan stinken. Om dit tegen te gaan wordt er vaak formaldehyde toegevoegd om de producten te conserveren. Het is niet mogelijk om hierbij formaldehyde in zijn pure vorm toe te passen, maar er wordt gebruik gemaakt van formaldehydedonoren (FAD’s). Deze zetten formaldehyde af waardoor naarmate van tijd het methanal toeneemt.

Advies over formaldehyde

Om veilig te werken met deze zeer giftige stof en uw werknemers te beschermen tegen ongezonde situaties op de werkvloer kan 2-S Service & Specialties u ondersteunen. Wij hebben al jarenlange ervaring met FAD- en bacteriedodende stoffen en vrije metaalbewerkingsvloeistoffen. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via: info@2-s.eu.

Onze Service & Specialties

Laboratorium & Analyse

ISO 9001 : 2015

Fluid Service Management

Metaalbewerkingsadvies

Vaten- en afval verwerking

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag