Refractometer

Concentratie meten wat watermangbare oliën

Wat is een refractometer?

Een refractometer is een meetinstrument dat het mogelijk maakt om de brekingsindex van een vloeistof of vaste stof snel en eenvoudig te bepalen. De brekingsindex van vloeistoffen wordt gebruikt om de gehaltebepalingen te identificeren. De lichtbrekingsindex van de gemeten vloeistof wordt omgezet in de schaalverdeling Brix. Het is dus geen concentratiemeter. Maar u kunt er wel de concentratie mee bepalen. Om het gehalte olie te bepalen, en dus de concentratie te meten, moet men de gemeten waarde vermenigvuldigen met de ‘refractometerwaarde’.

Waarvoor wordt een refractometer gebruikt?

De refractometer is onmisbaar in uw machinefabriek. Iedere verspaner heeft dit meetinstrument nodig. Met deze tool kunt u de concentratie olie in uw metaalbewerkingsvloeistof, reinigingsvloeistof of andere emulsie bepalen. U kunt dit meetinstrument bijvoorbeeld gebruiken voor de Emulcut 160 of Feroclean reinigingsvloeistoffen. In tegenstelling tot een analoge hoeft men niet door het oculair te kijken om de Brix-waarde te bepalen en meet de digitale binnen enkele seconden en geeft zeer nauwkeurige meetresultaten. De refractometer maakt meestal gebruik van een eigen interne lichtbron. Hierdoor wordt optische beïnvloeding door bijvoorbeeld kunstlicht uitgesloten.

De omrekenfactor

Voor elke olie is de refractometerwaarde weer anders. Het hangt erg af van de samenstelling van het product. Het kan zijn dat de waarde bij de ene olie 0,8 is, terwijl die bij een ander weer 1,3 is. De waarde wordt vaak op het productinformatieblad verstuurd door de leverancier. Als er veel leibaanolie of andere vervuiling in de emulsie zit, moet men afwijken van de waarde. Dit is vaak te herkennen aan de laag die bovenop de emulsie in de machine ligt. Als dit het geval is kunt u het beste een nieuwe meting uitvoeren of als waarde 1,0 aanhouden.

2-S en informatie over refractometer

Wilt u meer informatie over de refractometer of advies over het gebruik hiervan? Of wilt u een refractometer bij ons aanschaffen? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op via: info@2-s.eu of telefonisch via: +31492 590 443.

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag