Reach wetgeving

Regels en wetgeving rondom chemicaliën in europa

Wat is de REACH wetgeving?

De Reach wetgeving is sinds 2006 een Europese verordening wat gaat over zowel de productie van chemische stoffen als de handel in deze stoffen. Deze wetgeving is met name ingevoerd om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen met zich mee kunnen brengen. Daarnaast bevordert deze Reach wetgeving ook een eventueel alternatieve methode van gevarenbeoordelingen om het aantal dierproeven te verminderen.

Hoe werkt REACH precies?

Vanaf Juni 2018 is het voor fabrikanten of importeurs verplicht de verschillende bewerkingsstoffen te registreren. Dit betekent dat zij de stoffen moeten gaan testen op gevaar voor mens en milieu. Stoffen die geregistreerd zijn worden beoordeelt door ECHA, het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen. Zij beoordelen deze chemische stoffen op naleving van de Reach wetgeving en dus eigenlijk of de risico’s van stoffen kunnen worden beheerst.

Waarschuwingsetiketten

Naast de Reach wetgeving is er daarom een tweede wetgeving genaamd: CLP (Classification and Labelling) en GHS (Global Harmonisation System). Hierin worden wereldwijde afspraken gemaakt over het gebruik van etiketteringen van chemische stoffen. Omdat bijvoorbeeld boorzuur en formaldehyde donoren op de lijst staan met ‘very high concern’, moeten de verpakkingen hiervoor waarschuwen met nieuwe- en eventuele zwaardere waarschuwingssymbolen.

2-S en advies over REACH?

Maakt u ook gebruik van chemische stoffen waaronder, metaalbewerkingsvloeistoffen, reinigingsvloeistoffen en eventueel bijbehorende machinesmeermiddelen? Ook met deze nieuwe Reach kan 2-S u deskundig adviseren. Duurzaamheid en vermindering van milieuvervuiling staan bij 2-S hoog in het vaandel. 2-S kan uw bedrijf inspireren, adviseren en ondersteunen op het gebied van metingen, total cost of ownership en engineering. Dit alles met het oog op duurzaamheid en de laatste regel- en wetgeving. Interesse in onze werkwijze of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: info@2-s.eu of telefonisch via: +31492 590 443.

Vragen?

Neem contact op of stel je vraag