Metaalnieuws: Productievloeistoffen voor matrijsbouw en kunststof verspaning

Bron: Metaalnieuws

2-S Service & Specialties is producent, leverancier en servicepartner van hoogwaardige productievloeistoffen voor de verspaning van matrijzen en kunststoffen. Op Kunststoffen 2019 (25 en 26 september in Koningshof, Veldhoven) zal het bedrijf uitleggen dat deze productievloeistoffen niet alleen zorgen voor betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor schonere matrijzen, werkstukken en machines.

Matrijzenbouwers en kunststof verspaners hebben hun eigen specifieke eisen ten aanzien van productievloeistoffen. Waar een kunststof verspaner een schuimvrije koelemulsie wil hebben, wil een matrijsbouwer bijvoorbeeld een EDM-fluid hebben, die zorgt voor optimale warmte-afdracht en spoeling. In ieder geval één eis stellen ze allebei: de oppervlaktekwaliteit moet perfect zijn.

Totaalleverancier

2-S Service & Specialties in Helmond heeft alle productievloeistoffen in huis. Van EDM-fluids tot minimaalsmeringolie en koelemulsies tot industriële reinigingsmiddelen. Ze zijn allemaal afkomstig van een en dezelfde producent en leverancier: het Duitse familiebedrijf Petrofer.

Kunststof spuitgietmatrijzen

De Emulcut 160 van Petrofer is een koelemulsie die geen vettigheid achterlaat, standtijden van gereedschappen verlengt en vriendelijk is voor de handen van de medewerkers. Klein Mechaniek in Westervoort, producent van kunststof spuitgietmatrijzen voor eigen productie, gebruikt deze koelemulsie sinds enkele jaren. Sindsdien zijn standtijden van gereedschappen fors toegenomen en zijn huidklachten bij werknemers niet langer aan de orde.

Extreme nauwkeurigheid

Naast het frezen wordt bij de productie van matrijzen veelvuldig gebruikt gemaakt van zinkvonkmachines. Hierin wordt vaak gebruik gemaakt van ‘standaard’ EDM-fluids. ‘De vloeistof kregen we bij de machine meegeleverd’, wordt vaak gezegd. Maar hoe kleiner de toleranties in een werkstuk, hoe beter de EDM-fluid moet zijn. Op het gebied van oppervlaktekwaliteit kan veel gewonnen worden. Dielektrikum-producten van Petrofer zijn ontwikkeld voor verschillende eisen met betrekking tot nauwkeurigheid. Voor iedere eis is er dus een mogelijk product, of het nu gaat om superfinishen of een grovere bewerking.

Betere oppervlaktekwaliteit

Bij het verspanen van POM, PEEK of bijvoorbeeld polycarbonaat is het aan te raden gebruik te maken van een geschikte koelemulsie. Een koelemulsie draagt door warmte-afdracht bij aan een verbeterde oppervlaktekwaliteit. Echter, de koelemulsie mag geen invloed hebben op de kwaliteit van het kunststof. Bij de keuze voor een verkeerde koelemulsie is de kans op schuim groot. Weekmakers uit het kunststof gaan een reactie aan met de koelemulsie waardoor schuimvorming ontstaat bij hoge druk. Een gerenommeerde kunststofverspaner uit de Achterhoek heeft de ervaring dat de Emulcut 160 BW zéér geschikt is. Schuimproblemen zijn niet meer aan de orde, de oppervlaktekwaliteit is verbeterd en vettigheid in machines en op werkstukken is significant verbeterd.

Werkstukken reinigen

Elke producent wil de kunststof werkstukken en matrijzen naar zijn klant natuurlijk zo schoon mogelijk opleveren. Naast productievloeistoffen om werkstukken en matrijzen ‘vies’ te maken, heeft Petrofer industriële reinigingsmiddelen ontwikkeld die zijn afgestemd op de ‘vies-makers’. Voor een perfecte reinheid kunnen de Feroclean-producten worden gebruikt, een reeks van reinigingsmiddelen, speciaal ontwikkeld voor kunststoffen en matrijzen.

FSM-programma

Het opstellen van smeerschema’s, voorraadbeheer en monsteranalyse draagt bij aan optimale productieomstandigheden. 2-S Service & Specialties biedt hiervoor het Fluid- & Service Management (FSM) programma. Zo kunnen klanten het beheer van hun vloeistoffen onderbrengen bij de leverancier om kwaliteit te garanderen en hun personeel te ontzorgen.

2-S Service & Specialties is op Kunststoffenbeurs 2019 te vinden op stand 164A.

Op 25 september zal de heer Steffen Henkel van Petrofer Chemie H.R. Fischer een lezing verzorgen: An optimal cleaning process for plastic parts.
Locatie: Baroniezaal
Tijd: van 15:35 uur tot 16:00 uur

www.2-s.eu

Recent Posts