Kunststof Magazine: Artikel 2-S B.V.

Bron: Kunststof Magazine

Hoe gaan matrijsbouwers en kunststofverspaners hun producten optimaliseren?

Of u nu matrijzen produceert of kunststoffen verspaant, u wilt altijd dat dit onder optimale condities gebeurt. Schoon, zonder problemen en zonder de gezondheid van uw werknemers te schaden. 2-S Service & Specialties is producent, leverancier én servicepartner voor hoogwaardige productievloeistoffen ten behoeve van de verspaning van matrijsdelen en kunststoffen. Productievloeistoffen die niet alleen zorgen voor betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor schonere matrijzen, werkstukken en machines.

De verspanende markt is in te delen in een groot aantal disciplines. De belangrijkste voor de kunststoffenindustrie zijn de matrijsbouwers en kunststofverspaners. Beide disciplines hebben zo hun eigen specifieke eisen met betrekking tot productievloeistoffen. Waar een kunststofverspaner een schuimvrije koelemulsie wil hebben, wil een matrijsbouwer bijvoorbeeld een EDM-fluid gebruiken, die zorgt voor optimale warmteafvoer en spoeling. Eén criterium komt in ieder geval overeen: de oppervlaktekwaliteit moet perfect zijn.

2-S Service & Specialties heeft als totaalleverancier alle productievloeistoffen in huis: van EDM-fluids tot minimaalsmeringolie en van koelemulsies tot industriële reinigingsmiddelen. Met als groot voordeel dat het allemaal van een en dezelfde producent en leverancier komt: het Duitse familiebedrijf Petrofer GmbH.

Matrijzen produceren

Een koelemulsie die geen vettigheid achterlaat, die de standtijden van uw gereedschappen verlengt en die vriendelijk is voor de handen van uw personeel. De Emulcut 160 van Petrofer voldoet aan al deze eisen. De firma Klein Mechaniek, producent van kunststof spuitgietmatrijzen voor eigen productie, gebruikt al enkele jaren deze emulsie. Sindsdien zijn standtijden van gereedschappen fors toegenomen en zijn huidklachten bij werknemers niet langer aan de orde.

EDM-fluid voor extreme nauwkeurigheid

Naast het frezen van matrijzen wordt door matrijsbouwers veelvuldig gebruikgemaakt van zinkvonkmachines. In zinkvonkmachines wordt vaak gebruikgemaakt van ‘standaard’ EDM-fluids. ‘De vloeistof kregen we bij de machine meegeleverd’, wordt vaak gezegd. Maar hoe kleiner de toleranties in uw werkstuk, hoe beter de EDM-fluid moet zijn. Op het gebied van oppervlaktekwaliteit kan veel gewonnen worden. Dielektrikum-producten van Petrofer zijn ontwikkeld voor verschillende eisen met betrekking tot nauwkeurigheid. Voor iedere eis is er dus een mogelijk product, of het nu gaat om superfinishen of om een grovere bewerking.

Kunststoffen verspanen met emulsie voor betere oppervlaktekwaliteit

Bij het verspanen van POM, PEEK of bijvoorbeeld polycarbonaat is het aan te raden gebruik te maken van een geschikte koelemulsie. Een koelemulsie draagt door warmteafdracht bij aan een verbeterde oppervlaktekwaliteit. Echter, de koelemulsie mag geen invloed hebben op de kwaliteit van het kunststof. Bij de keuze voor een verkeerde koelemulsie is de kans op schuim zeer groot. Weekmakers uit het kunststof gaan een reactie aan met de koelemulsie, waardoor bij hoge druk schuimvorming ontstaat. Uit de ervaring van een gerenommeerde kunststofverspaner uit de Achterhoek blijkt dat de Emulcut 160 BW hiervoor zéér geschikt is. Schuimproblemen zijn niet langer aan de orde, de oppervlaktekwaliteit is verbeterd en vettigheid in machines en op werkstukken is significant minder.

Werkstukken reinigen voor optimale reinheid bij oplevering

Het opleveren van uw kunststof werkstukken en matrijzen naar uw klant wilt u natuurlijk zo schoon mogelijk doen. Naast productievloeistoffen om uw werkstukken en matrijzen ‘vies’ te maken, heeft Petrofer industriële reinigingsmiddelen ontwikkeld die zijn afgestemd op de ‘viesmakers’. Voor een perfecte reinheid kunt u dus gebruikmaken van de Feroclean-producten van Petrofer. Een reeks van reinigingsmiddelen, speciaal ontwikkeld voor kunststoffen en matrijzen. Eén leverancier voor alle vloeistoffen in uw productie? Dat kan en de voordelen zijn enorm. Wilt u meer weten over de producten van Petrofer of FSM-service? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

2-S BV

  • Vlierdensedijk 43
  • 5705 CK te Helmond
  • info@2-s.eu
  • www.2-s.eu

2-S Service & Specialties is op Kunststoffenbeurs 2019 te vinden op stand 164A.

Op 25 september zal de heer Steffen Henkel van Petrofer Chemie H.R. Fischer een lezing verzorgen: An optimal cleaning process for plastic parts.
Locatie: Baroniezaal
Tijd: van 15:35 uur tot 16:00 uur

Recent Posts