Leibaanolie de-emulgeertest

2-S Service & Specialties

Leibaanolie de-emulgeertest

Iedere metaalbewerkingsmachine heeft een andere leibaanolie voorgeschreven. Maar wat is nou het verschil en wat is de invloed van deze leibaanoliën op de kwaliteit van de metaalbewerkingsvloeistof?

Dat er gedurende de productie leibaanolie in de metaalbewerkingsvloeistof lekt is logisch en niet te vermijden. Op termijn kan dit een negatief effect hebben op de standtijd van het koelsmeermiddel. Het is eenvoudig om de leibaanolie te verwijderen met een skimmer als deze zich goed afscheidt van de metaalbewerkingsvloeistof. Dit proces heet de-emulgeren. Hoe beter de leibaanolie de-emulgeert, hoe makkelijk deze te skimmen is.

Zie meer

De-emulgerende eigenschappen

Verschillende leibaanoliën hebben natuurlijk verschillende eigenschappen. Om te onderzoeken hoe goed een leibaanolie de-emulgeert, zijn in het laboratorium van 2-S Service & Specialties testen uitgevoerd. In dit onderzoek zijn meerdere A-kwaliteit leibaanoliën met viscositeit 68 getest.

Hoe werkt het onderzoek:

 1. Verschillende emulsies worden aangemaakt op 6%
 2. Een kleine hoeveelheid leibaanolie wordt toegevoegd aan de emulsie in de maatcilinder
 3. De maatcilinder wordt gedurende 30 seconden stevig geschud
 4. Vervolgens wordt de maatcilinder weg gezet en wordt de de-emulgerende werking beoordeeld bij:
  • 1 minuut rust
  • 5 minuten rust
  • 15 minuten rust
  • 1 uur rust
  • 24 uur rust

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de-emulgerende eigenschappen van een leibaanolie. In onderstaande afbeeldingen kunt u het verloop van de test zien:

Meer informatie en gerelateerde artikelen

Wil u graag meer informatie over deze onderzoeken? Of wilt u graag informatie verschaffen over de juist smeermiddelen of metaalbewerkingsvloeistoffen van Petrofer GmbH? Neem geheel vrijblijvend contact op via info@2-s.eu of bel naar +31 492 590 443.

 

Gerelateerde artikelen:

Zie meer

2-S helpt u

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op