Formaldehyde

U bevindt zich hier:

Formaldehyde is een giftige stof welke veel wordt gebruikt in watergedragen metaalbewerkingsvloeistoffen. De stof fungeert als bacteriedodende stof ter conservering van het product om de houdbaarheid te verlengen.

In bijvoorbeeld de verspaning en in harderijen worden veel metaalbewerkingsvloeistoffen gemengd met water. Deze metaalbewerkingsvloeistoffen zijn hierdoor gevoelig voor de groei van organisme. Wanneer schimmels, bacteriën of gisten in de metaalbewerkingsvloeistof groeien, kunnen deze de kwaliteit van het product beschadigen en gaan de producten stinken.

Om de groei van organisme tegen te gaan, wordt vaak formaldehyde toegevoegd als bestandsdeel om de producten te conserveren. Echter, formaldehyde wordt niet in pure vorm toegepast, maar er wordt gebruik gemaakt van formaldehydedonoren (FAD’s). Deze FAD’s zetten formaldehyde af waardoor naar maten van tijd de hoeveelheid formaldehyde toeneemt.

CMR-stof

Formaldehyde is een zeer giftige stof en bewezen carcinogeen. De stof is dan ook ingedeeld als CMR-stof:

  • Carcinogeen (kankerverwekkend)
  • Schadelijk voor de gezondheidMutageen (verandering van erfelijke eigenschappen)
  • Reproductie Toxisch (schadelijk voor de voortplanting)

Wanneer metaalbewerkingsvloeistoffen FAD’s bezitten, moet de verpakking worden gelabeld met het gevarenetiket GHS-08. Waarmee wordt aangegeven dat werknemers een zeer groot gevaar lopen.

Alternatieve bacteriedodende stoffen

Aangezien formaldehyde kankerverwekkend is, kiezen veel gebruikers voor producten die geen FAD’s bezitten. Echter, om de kwaliteit van deze producten te garanderen en de bacteriegroei tegen te gaan, worden alternatieve bacteriedodende stoffen toegevoegd om formaldehyde te vervangen.

Het gevolg, vergrote kans op huidklachten, oogirritatie en problemen met de luchtwegen. Voor meer informatie kunt u het volgende kennisbank artikel lezen: Alternatieve bacteriedodende stoffen in metaalbewerkingsvloeistoffen.

Gezonde metaalbewerkingsvloeistoffen

Om uw werknemers te beschermen tegen ongezonde situaties op de werkvloer kan 2-S Service & Specialties u ondersteunen. 2-S levert al jaar en dag FAD- en bacteriedodende stoffen vrije metaalbewerkingsvloeistoffen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Aantal keer bekeken 37