De refractometer

U bevindt zich hier:

De refractometer is onmisbaar in uw machinefabriek. Met deze tool kunt u de concentratie olie in uw metaalbewerkingsvloeistof, reinigingsvloeistof of andere emulsie bepalen. Echter, veel mensen kennen de oorspronkelijke toepassing van de refractometer niet. Hierdoor wordt deze vaak ‘verkeerd’ gebruikt.

Wat is een refractometer

Met een refractometer bepaalt men de brekingsindex van een vloeistof of vaste stof. De brekingsindex wordt gebruikt bij een gehaltebepaling. Een refractometer is dus geen concentratiemeter. Met een refractometer kan wel de concentratie worden bepaald. Om het gehalte olie te bepalen, en dus de concentratie te meten, moet men de gemeten waarde vermenigvuldigen met de ‘refractometerwaarde’.

De refractometerwaarde

Deze refractometerwaarde is voor iedere olie anders. Dit is geheel afhankelijk van de samenstelling van het product. Bij het ene product is de waarde 0,8, bij een andere 1,3 en bij weer een andere 1,0.
De refractometerwaarde is vaak te vinden op het productinformatieblad dat wordt verstuurd via de leverancier.

Afbeelding: voorbeeld productinformatieblad met refractometerwaarde 1,3

Uitzondering bij de refractometerwaarde

In sommige gevallen moet men afwijken van de refractometerwaarde. Niet omdat de samenstelling van de olie anders is, maar omdat er veel leibaanolie of andere vervuiling in de emulsie zit. Vaak is deze situatie te herkennen aan een laag die bovenop de emulsie in de machine ligt. In dit geval ziet men geen scherpe lijn op de refractometer. In dit geval kan men het beste een nieuwe meting uit voeren of als refractometerwaarde 1,0 aanhouden.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over het gebruik van een refractometer of meer informatie willen over koelsmeervloeistoffen. Dan vragen wij u contact op te nemen via info@2-s.eu of te bellen met +31 492 590 443.

Aantal keer bekeken 79